Thursday, November 7, 2013

Τι προκαλεί άγχος στον άνδρα;

Ένα μεγάλο θέμα που δημιουργεί μεγάλο άγχος στους άνδρες είναι η αρρενωπότητά τους. Για να είσαι άνδρας χρειάζεται μια εργασία, μια διαρκής προσπάθεια που
δν φαίνεται να χρειάζεται για τις γυναίκες. Η κατοχή του χρωματοσώματος Υ ή των γεννητικών οργάνων δεν αρκεί για να προσδιορίσει το ανθρώπινο αρσενικό.

Φράσεις σαν: "φέρσου σαν άνδρας" ή "οι άνδρες δεν κλαίνε" ή "απέδειξε πως είσαι άνδρας" ή "κρίμα τα παντελόνια που φοράς", μας δείχνουν ότι η αρρενωπότητα, ο ανδρισμός, η ανδροπρέπεια δν είναι τόσο φυσική όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Είναι κάτι που πρέπει ν’ αποκτηθεί και να αποδεικνύεται συνεχώς.

Έτσι όλο αυτό σημαίνει την αγωνιώδη προσπάθεια του αρσενικού να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και την οδύνη του όταν δεν το καταφέρνει. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα (τεράστιο και πολύπλοκο) που φέρνει μεγάλο άγχος στους άνδρες είναι η μη έκφραση των συναισθημάτων από τους άνδρες. Πολλοί μάλιστα αλλά και πολλές πιστεύουν ότι τα μόνα συναισθήματα που βιώνουν οι άνδρες είναι ο θυμός και ο πόθος.

Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι είναι ένας μύθος να πιστεύουμε πως οι άνδρες έχουν μικρότερη συναισθηματική ικανότητα από τις γυναίκες.

Διαπιστώνω ότι τα συναισθήματα των ανδρών είναι εξίσου έντονα και ποικίλα με τα συναισθήματα των γυναικών. Εκείνο όμως που κάνει την διαφορά είναι ότι οι άνδρες δυσκολεύονται να διαβάσουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Δουλεύοντας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής "Δαφνί" στο Τμήμα Απεξάρτησης με αλκοολικούς (18 άνω) έχω να θυμηθώ διάφορα παραδείγματα σχετικά: Σε ομάδες με άντρες όταν ζητείται να βρουν τι αισθάνονται οι απαντήσεις που παίρνω συνήθως είναι: τίποτε, εντάξει, καλά, δεν ξέρω ή διάφορες σκέψεις που τους απασχολούν. Επίσης θυμάμαι μια απάντηση που είναι πολύ χαρακτηριστική: δεν βρίσκω για ποιον λόγο να μιλήσω για τα προβλήματά μου αφού πρώτα δεν τα έχω λύσει.  Read More >

0 comments: